Historien 1975-2000


Posted on august 30th, by Alice Krøger in Historien, Om Harlev Basket. No Comments

Her kan du læse beretningen om basketball i Harlev, lige fra den spæde start i Næshøjskolens gymnastiksal og frem til 25-års jubilæet i år 2000.

Harlevs danske mestre i dameynglinge, årgang 1963.

Harlev Basketball Klub/Næshøjskolens BBK er 25 år gammel. Den er stiftet 26. august 1975, og kan som måske eneste klub i Danmark prale af, at den allerede i første sæson hjemførte et dansk mesterskab.

Året før var træningen startet i en lille gymnastiksal på Næshøjskolen. Alice Krøger var i 1973 blevet lærer på Næshøjskolen og med en stor håndboldballast og en mindre basket – fra Viby IF – gik hun i gang. Et opslag på skolen fortalte, at piger i 4.-5.-6. klasse, som ønskede at prøve det nye spil, var velkomne til at møde op.

Der kom 36 piger. Der var tre bolde, den ene uden luft. Det var et mareridt.

Senere kom der mere styr på det, og efter et par måneder var vi klar til at prøve kræfter mod en af naboklubberne. Vi drog til Hadsten, hvor en af spillerne brækkede hånden – i omklædningsrummet – inden vi var kommet på banen. Vi tabte 48-2 og måtte sande, at der var lang vej igen.

Nu var det imidlertid sådan, at der ved et lykketræf var samlet et usædvanligt stort antal talenter på vores hold. Faktisk var det de samme piger, der nogle år senere spillere klubben op i 1. division, kom på både ynglinge-og seniorlandsholdet, og hvoraf nogle senere blev dansk mester eller medaljevindere for andre klubber. En af dem spiller stadig på Harlevs 2. divisionshold og er i dag klubbens formand.

På grund af denne store talentmasse gik der ikke mange måneder, før vi var jyske mestre og blev inviteret til København for at spille om DM. Det foregik i Albertslund, og historien om vores fantastiske sejr i finalen over Albertslund er blevet en kær vandrehistorie, som man aldrig bliver træt at genopfriske.

I de kommende år lærte ethvert københavnsk pige- og damejuniorhold, at frygte pigerne fra syvende kartoffelrække. Fire danske mesterskaber blev det til, før de som 17-18 årige spillede sig i 1. division (i dag elitedivisionen).

Mens klubben, der startede basket i Harlev hed Næshøjskolens BBK, kom de senere hold efter minialderen til at spille i Harlev Idrætsklub. Fra 1978 blev der oprettet en basketafdeling i Harlev IK, og mens NBBK stadig tog sig af minierne, spillede drenge/piger, juniorer og seniorer i Harlev IK.

I 1980 samlede klubben 40.000 kroner og sendte damejuniorerne til USA. Fire år i træk var de blevet danske mestre, og der var en utrolig opbakning både fra byen og fra forældrene.

Harlevs damejuniorer blev i de år inviteret til alle betydende stævner i Danmark, Norge og Sverige. Blandt andet vandt holdet den på det tidspunkt attraktive turnering Jaffa Cup, som blev arrangeret af Falcon. Sejrene lød på Harlev – Værløse 90-35, Harlev – Falcon 121-26, Harlev – Virum 100-58.

Også de følgende hold havde stor succes ved både danske og skandinaviske stævner. I 1981 vandt pigeholdet Lundaspelen, der på det tidspunkt var endnu større end i dag. Ikke færre end 300 hold var tilmeldt, og stævnet var Nordeuropas største. I 1983 vandt pigeholdet Ammerud Open, der var Norges største basketballturnering.

Harlev begyndte også selv at arrangere internationale stævner og i 1980 hed stævnet Favør Cup. Her var inviteret hold fra Horsens BC, BMS, IK EOS Lund, HTB Hamburg og Lugi Lund.

De mange aktiviteter blev ikke mindst mulige, fordi klubben også den gang havde en utroligt interesseret og engageret forældrekreds, og det var da også blandt dem, de første formænd i klubben blev fundet. Nu afdøde Erik Vind førte på meget kompetent vis klubben igennem de første vanskelige år og var formand fra 1978-82. Senere fulgtes han af Jens Wood Pedersen, der med samme ildhu og interesse videreførte arbejdet.

På det tidspunkt var drengene også begyndt at spille basket i Harlev. Først under ledelse af en idrætslærer på Næshøjskolen, Kristian Cilieborg. Senere overtog en anden lærer, denne gang også en rigtig basketspiller, der var kommet helt fra Roskilde, Gunnar Skou. Siden begyndte en række af gode trænere at holde deres indtog i Harlev. Ron Burstein, Mark Wescott, Benny Lund, Claus Hjorth og først og fremmest Hans Krøger, der stort set har trænet alle Harlevs hold på et eller andet tidspunkt.

Klubbens første herreseniorhold startede i serie 1 i 1979, og rykkede allerede året efter op i jyllandsserien. I 1981 var holdet tæt på oprykning til Danmarksserien – ikke mindst på grund af en fremragende og meget tiltalende amerikansk spiller Steven Baumann.

I 80’erne var det meget attraktivt for basketholdene at rejse til udlandet. Efter turen til USA fulgte i 1981 en uforglemmelig tur for et damejuniorhold til Israel, i 1982 til Manresa i Spanien, i 1983 Israel, i 1984 Skotland og 1985 igen til Israel. I alle tilfælde var der genvisit i Harlev, og blandt de mange udenlandske basketspillere husker vi især én, Nadav Hanfeld, der i dag spiller for Maccabi Tel Aviv og det israelske landshold.
I 1995 mødte Alice og Hans Krøger, Nadav Hanfeld til McDonalds Championship i London, hvor hans hold spillede i NBA-turneringen mod blandt andet Houston Rockets. Nadav kunne stadig huske Harlev, hvor han som 16-årig havde været indkvarteret. Især havde søstrene Trosborg gjort indtryk på ham.

Også nogle af vores egne spillere gjorde det godt. I 80’erne havde vi således to A-landsholdsspillere, Susan Jensen og Helle Holmboe-Nielsen, mens Hanne Sommer og Åse Bak Pedersen kom på ynglingelandsholdet. I 1984 kunne Harlev som det første hold på damesiden præstere et hold i både 1. og 2. division.

I slutningen af 80’erne havde basketafdelingen flere konfrontationer med Harlev IK’s hovedafdeling om fordeling af træningstider i Næshøjhallen. I 1988 tog basketspillerne konsekvensen af uenigheden og startede deres egen klub under navnet Harlev Basketball Klub. Samtidig fortsatte minispillerne i Næshøjskolens BBK. Formand var Ove Lorentzen, og de første år var præget af ny pionerånd. Der var kun få penge til rådighed, men takket være et forbilledligt forældresamarbejde lykkedes det at få syet træningsdragter til 150 basketspillere. Mange sæt spilletøj gled ud af symaskinerne, og samtlige hold – også 2. division herrer og damer – har på et tidspunkt spillet i tøj, som forældrene har syet. Tøjet har til forveksling lignet mærkevarerne, og selv i dag spiller nogle af ungdomsholdene stadig i det tøj, der har fulgt klubben i mange år. Det skyldes, at fødderne er godt plantet i jysk muld og præget af en holdning om ikke at rutte med unødvendige penge.

I begyndelsen af 90’erne begyndte klubbens utrættelige ungdomsarbejde at bære frugt. Herreholdet – nu næsten udelukkende bestående af ynglingespillere – rykkede frivilligt ned i serie 1 for at begynde en lang opstigen gennem rækkerne. Med Niels Jørgen Rasmussen, Thomas Juel Pedersen, Dan Kristiansen og Martin Krøger tog holdet de første skridt. Senere kom gode spillere og trænere til udefra. Carsten Majgaard, Jimmi Obel, en tilbagevendt Steffen Andersen, og efter et år, Jimmis bror, Lars Obel, banede sammen med gode trænere som Claus Hjorth, Jakob Freil og Peter Wang vejen til succes.
Samtidig foldede flere kuld af klubbens egne ungdomsspillere sig ud. I første omgang Rasmus Rosendahl, Claus Bach-Hansen, Amdi Brøner, Klaus Kristiansen og Kaare Arndt. Dernæst Tue Rønholt, Christian Härle, Ole Udengaard og Jonas Bech Andersen – og fra i år Lasse Laursen.

Grunden til holdets styrke i sæsonen 1999-2000 er desuden et kraftigt vitamintilskud udefra. Rejselysten har drevet Rasmus Rosendahl og Niels Jørgen Rasmussen til henholdsvis Sydamerika og England. Dan Kristiansen er i Odense. Til gengæld er Sune Thyssen, Jesper Hvam, Daniel Nicolajsen og Lars Rasmussen kommet til. På damesiden blev der i sæson 1995/96 gennemført et generationsskifte. For første gang fik holdet en træner af egen avl, Mads Jacobsen. Det blev starten til en ny optur. Efter nedrykning et enkelt år til 3. division, har holdet siden udviklet sig kraftigt og har de seneste tre år spillet slutspil om oprykning til 1. division. Med Niels Jørgen Rasmussen og Martin Krøger som trænere har en ny generation af ungdomsspillere fundet deres rolle på holdet, der i sæsonen 2000-2001 optræder i 1. division damer.

Skriv et svar